Cànnabis i psicosi, què en diuen els estudis? (2/2)

El consum de cànnabis ha augmentat globalment, però els estudis no mostren una clara relació entre el seu ús i l’augment de casos d’esquizofrènia. Encara que el cànnabis pot provocar símptomes similars a la psicosi, aquest consum no sempre evoluciona cap a un trastorn psicòtic. És crucial buscar ajuda professional en cas de símptomes alarmants. Hi ha organitzacions que ofereixen suport a aquells que viuen amb patiments psicosocials a Catalunya.

Segons dades de Nacions Unides, aproximadament 209 milions de persones van consumir cànnabis l’any 2020. Això representa el 4% de la població mundial. També sabem que el nombre de consumidors de cànnabis ha augmentat gairebé un 26% en l’última dècada. D’altra banda, els estudis ens diuen que la prevalença de l’esquizofrènia en l’àmbit mundial s’ha mantingut estable al llarg dels darrers cinquanta anys. En concret, una mica menys d’un 1% de la població mundial. Si existís una relació causal entre el consum de cànnabis i l’augment de diagnòstics d’esquizofrènia, les dades ho haurien de mostrar.

De fet, si ens fixem en les conclusions d’un estudi publicat el 2023 que va examinar si la legalització del cànnabis en alguns estats dels Estats Units s’associava a un augment de l’atenció mèdica relacionada amb la psicosi, la resposta també va ser negativa. En aquest estudi de cohorts de dades provinents de 63.680.589 beneficiaris, recollides del 2003 al 2017, no hi va haver cap diferència estadísticament significativa en les taxes de diagnòstics relacionats amb la psicosi o antipsicòtics prescrits als estats amb polítiques legals d’accés al cànnabis terapèutic o recreatiu en comparació amb els estats sense aquesta política. Fins i tot, un estudi del 2023 va mostrar que, poc després que un estat federal aprovi la regulació del cànnabis medicinal, s’experimenta una disminució del nombre mitjà d’ingressos per tractaments de salut mental.

Psicosi induïda per drogues vs. esquizofrènia induïda per drogues

Al Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals, 5a edició (DSM-5), el trastorn psicòtic induït per drogues implica símptomes de psicosi directament relacionats amb un període de consum de substàncies, que sovint milloren quan la substància s’elimina del cos.

L’esquizofrènia induïda per drogues és l’esquizofrènia subjacent que emergeix a la superfície per l’ús d’una substància, com el cànnabis, però encara no es recull al DSM.

Consum de cànnabis i símptomes d’esquizofrènia

Els símptomes de la psicosi tenen a veure amb una desconnexió de la realitat. Per exemple, es poden veure, sentir, olorar, tastar o percebre coses que no hi són. És possible que els pensaments no tinguin sentit o que s’experimentin creences falses conegudes com a deliris.

Per als usuaris de cànnabis, aquestes experiències poden semblar inofensives i familiars. El consum de dosis més altes de THC té efectes sobre les regions del cervell relacionades amb la percepció sensorial i del temps.

A vegades, persones amb poca experiència de consum o poca tolerància a la ingesta d’una dosi alta de THC poden experimentar símptomes de psicosi observats en l’esquizofrènia, com ara:

  • Al·lucinacions: caracteritzades per experiències sensorials confuses.
  • Deliris: pensaments i creences que són falses o no coincideixen amb la realitat.
  • Pensament desorganitzat: pensaments sense sentit i patrons de parla que van des de subtils fins a difícils d’entendre.
  • El consum de cànnabis també pot provocar una sensació de dissociació o una pèrdua del sentit de la identitat personal.

Quan es converteixen en esquizofrènia els símptomes de la psicosi?

L’esquizofrènia és un trastorn de salut mental per a tota la vida i no es resol en deixar el consum de cànnabis o d’altres substancies psicoactives.

Segons el DSM-5, l’esquizofrènia es pot diagnosticar quan s’han experimentat almenys dos símptomes clàssics de psicosi la major part del temps durant un període d’un mes, amb símptomes que persisteixen almenys sis mesos. En aquest temps, els símptomes han de perjudicar significativament la vida diària i el funcionament, i cap consum actual de substàncies pot explicar el que s’està experimentant.

Es pot utilitzar el cànnabis per alleujar els símptomes de l’esquizofrènia?

Les dades d’una revisió del 2020 indiquen que les persones que viuen amb trastorns psicòtics poden tenir més probabilitats que altres de recórrer al consum de cànnabis.

Els investigadors especulaven que viure amb un trastorn psicòtic podria fer que els efectes del cànnabis siguin més agradables. Així, encara que algú que visqui amb esquizofrènia se senti millor al consumir cànnabis, això no voldrà dir necessàriament que aquesta substància estigui tractant la seva esquizofrènia o qualsevol altre trastorn psicòtic.

Una revisió sistemàtica del 2021 no va trobar cap canvi en la cognició i els símptomes de l’esquizofrènia en les persones que utilitzaven THC fumat o oral. La mateixa revisió també va trobar que els resultats del CBD no eren concloents.

Per acabar, podem resumir que tot i que s’han identificat vincles entre el cànnabis i l’esquizofrènia, el consum de productes cannàbics no “causa” esquizofrènia. Si algú desenvolupa esquizofrènia després de consumir cànnabis, és probable que aquesta persona visqués amb una predisposició subjacent al trastorn. La genètica, l’entorn i altres elements fisiològics poden interactuar amb el consum de cànnabis, alcohol o altres substàncies psicoactives , la qual cosa dona lloc al desenvolupament d’un trastorn psicòtic.

Els símptomes de la psicosi poden ser alarmants. Es poden experimentar al·lucinacions o deliris que poden comprometre la seguretat de la persona que els pateix. Si qui ens llegeix o algú que coneixeu està experimentant psicosi, demaneu ajuda especialitzada al telèfon 112, on us podran informar sobre com propiciar una recuperació en un entorn segur i protegit.

També recomanem consultar entitats com Activament, que es defineix com un moviment associatiu de salut mental en primera persona constituït, organitzat i dirigit per persones que van passar o estan vivint una situació de patiment psicosocial i/o amb diversitat mental. Aquesta associació s’ha organitzat per participar com a agent actiu en l’àmbit de la salut mental a Catalunya.

2024-04-26T09:29:04+00:00

Comenta