El blog d’#RdRcannabis
Alternatives no tabàquiques: cigarretes d’herbes, cànnabis i alternatives amb nicotina sense fum
Si algú desitja deixar el tabac per la raó que sigui, té moltes opcions on cercar. El tabac té impacte sobre 1.200 milions de persones globalment i és la causa primària de mort prematura evitable. Els defensors de la reducció de danys del tabac proposen més esforços educatius entorn les alternatives al tabac.1 És important fixar-se que el tabac és part de pràctiques culturals en molts indrets del món i que no per a totes les persones acaba essent un problema.2 Tant si voleu deixar el tabac com si no, aquest apunt explora diverses possibles alternatives al tabac: algunes incorporen altres herbes; d’altres són opcions de consum sense fum.
Segueix llegint
La llarga i rica història del tabac i el cànnabis fumats
Els humans estem des de temps immemorials en simbiosi amb les plantes, i en fumem de mil·lennis enrere. Els cremadors d’encens a la Xina n’usaven en els ritus funeraris fa aproximadament 2.700 anys, i es consideren els primers usuaris de cànnabis que n’exploraren les finalitats psicoactives. Aquesta és una de les formes més antigues que coneixem en què el cànnabis s’inhalà.1 Més tard van venir les pipes, els porros, els bongs, i moltes altres formes de consum via inhalació.
Segueix llegint
Un catàleg del cànnabis actualitzat: tipus d’extraccions i principals tendències (2/2)
A l’anterior entrada del blog vam abordar la qüestió de les extraccions de la marihuana més conegudes al nostre entorn que no necessiten solvents a l’hora de ser elaborades. En aquest text, coneixerem quines són algunes de les extraccions amb més riscos associats i que requereixen tècniques més complexes a l’hora de la manipulació de la matèria primera, és a dir, els cabdells de la planta. Parlarem del món del dabbing i del budder, shatter, wax i del butà que els va parir!
Segueix llegint
Un catàleg del cànnabis actualitzat: tipus d’extraccions i principals tendències (1/2)
La xarxa va plena de posts, reels, unboxings i reviews sobre noves genètiques, mètodes de cultiu, tendències de consum o productes del cànnabis. Navegant per aquesta onada, també trobem els i les influencers, canals de Youtube especialitzats i múltiples organitzacions dedicades a l’educació i la divulgació. Al llarg de la darrera dècada, les presentacions dels productes del cànnabis no ha deixat d’evolucionar. La millora dels processos d’extracció de cannabinoides i terpens ha ofert una àmplia gamma de possibilitats, i cada producte té les seves particularitats. A continuació, examinarem alguns dels més populars al nostre entorn. Segueix llegint
Cànnabis i terpens: què són i els seus efectes
El cànnabis és una planta rica i complexa formada per una gran diversitat de compostos psicoactius. Però no tots els seus compostos psicoactius tenen efectes psicotròpics; dit d’una altra manera, no tots “col·loquen”. És una cosa que comença a ser entesa amb la popularització del CBD (cannabidiol). El THC (tetrahidrocannabinol), entre altres coses, “col·loca”; el CBD, no. També és el cas dels terpens, elements psicoactius que, si bé no “col·loquen”, sí que interfereixen en la “col·locada”. Quant influeixen els terpens en l’efecte del cànnabis? Es podria dir que, si es coneguessin els terpens del cànnabis, se’n podrien anticipar els efectes?
Segueix llegint
Cannabidiol i reducció de consum de tabac
El cannabidiol (CBD) va ser descobert vint-i-cinc anys abans que el tetrahidrocannabinol (THC), identificat el 1964. Tot i que va ser el Doctor Mechoulam qui va acabar de caracteritzar el CBD a la perfecció el 1963, partint d’haixix libanès. Darrerament, hem escoltat testimonis que afirmen haver reduït o, fins i tot, abandonat el consum de tabac a partir del consum de productes amb CBD. En aquesta entrada abordarem diferents aspectes d’aquest fenomen que tot just acaba de començar a desplegar-se.
Segueix llegint
La reducció de riscos en l’àmbit dels clubs socials de cànnabis (2/2)
D’alguna manera, podríem llançar la hipòtesi que a Espanya s’està produint un experiment sociosanitari a gran escala pel que fa al consum de cànnabis. El fet que hi hagi més de 1.200 Clubs Socials de Cànnabis (CSC) a tot el territori, que dispensen cànnabis i derivats a centenars de milers de persones, així ho acredita. A causa de la manca de regulació especifica de l’activitat dels CSC, una de les debilitats d’aquest gran experiment social és que gairebé no hi ha dades que permetin monitorar i millorar el seguiment del que està passant. A continuació, fem un repàs d’alguns dels pocs estudis i publicacions que s’han fet sobre els CSC sota el prisma de la reducció de riscos.
Segueix llegint
La reducció de riscos en l’àmbit dels clubs socials de cànnabis (1/2)
En aquesta ocasió ens endinsarem en la filosofia de reducció de riscos per entendre els pilars sobre els quals es fonamenta el programa Rdrcannabis. Tot i que l’efectivitat d’aquest tipus de propostes de prevenció està demostrada, encara a moltes persones els resulta sorprenent que davant del fenomen del consum de substàncies psicoactives l’Administració pública desplegui programes que inviten les persones consumidores a dissenyar-ne i executar-ne. Acompanyeu-nos en aquesta història sobre d’on venim i cap on anem.
Segueix llegint
#RdRMescles: cànnabis (THC) amb estimulants, depressors i al·lucinògens
La primera observació a fer a qui tingui pensat barrejar cànnabis amb altres substàncies psicoactives és que seria prudent conèixer amb anterioritat quins efectes tenen per separat cada una d’aquestes. A més, cal tenir en compte que barrejar els efectes de certes substàncies pot comportar situacions imprevistes a causa de les interaccions, per exemple, viure una experiència d’una intensitat no desitjada o caure en comportaments de risc, ja que es redueixen les inhibicions i l’autocontrol. En aquest text ens ocuparem de repassar els principals riscos de la barreja de cànnabis amb estimulants, depressors i al·lucinògens, i coneixerem una de les principals teories de la filosofia de reducció de riscos, el famós “triangle de Zinberg”.
Segueix llegint
#RdRMescles: cànnabis (THC) + alcohol
El menú psicoactiu de cada persona és una fórmula que depèn de molts factors i que és més flexible per a uns que per a d’altres, ben bé igual que el menú alimentari. De la mateixa manera que hi ha múltiples dietes “d’aliments pel cos”: mediterrània, vegana, vegetariana, hipocalòrica, paleodieta, proteica, desintoxicant, alcalina, etc., també hi ha diferents règims d’ingestió “d’aliments per a l’esperit”. Des de les propostes més estrictes (abstinents o abstèmies) a les més laxes (policonsumidores) hi ha un gran ventall de possibilitats i modulacions. En aquest text analitzarem una de les barreges més comunes, cànnabis i l’alcohol, per tal de conèixer millor quins són els seus riscos i plaers associats.
Segueix llegint