Blog 2021-06-04T09:38:31+00:00

El blog d’#RdRcannabis

Cànnabis i terpens: què són i els seus efectes

El cànnabis és una planta rica i complexa formada per una gran diversitat de compostos psicoactius. Però no tots els seus compostos psicoactius tenen efectes psicotròpics; dit d’una altra manera, no tots “col·loquen”. És una cosa que comença a ser entesa amb la popularització del CBD (cannabidiol). El THC (tetrahidrocannabinol), entre altres coses, “col·loca”; el CBD, no. També és el cas dels terpens, elements psicoactius que, si bé no “col·loquen”, sí que interfereixen en la “col·locada”. Quant influeixen els terpens en l’efecte del cànnabis? Es podria dir que, si es coneguessin els terpens del cànnabis, se’n podrien anticipar els efectes?
Segueix llegint

Cannabidiol i reducció de consum de tabac

El cannabidiol (CBD) va ser descobert vint-i-cinc anys abans que el tetrahidrocannabinol (THC), identificat el 1964. Tot i que va ser el Doctor Mechoulam qui va acabar de caracteritzar el CBD a la perfecció el 1963, partint d’haixix libanès. Darrerament, hem escoltat testimonis que afirmen haver reduït o, fins i tot, abandonat el consum de tabac a partir del consum de productes amb CBD. En aquesta entrada abordarem diferents aspectes d’aquest fenomen que tot just acaba de començar a desplegar-se.
Segueix llegint

La reducció de riscos en l’àmbit dels clubs socials de cànnabis (2/2)

D’alguna manera, podríem llançar la hipòtesi que a Espanya s’està produint un experiment sociosanitari a gran escala pel que fa al consum de cànnabis. El fet que hi hagi més de 1.200 Clubs Socials de Cànnabis (CSC) a tot el territori, que dispensen cànnabis i derivats a centenars de milers de persones, així ho acredita. A causa de la manca de regulació especifica de l’activitat dels CSC, una de les debilitats d’aquest gran experiment social és que gairebé no hi ha dades que permetin monitorar i millorar el seguiment del que està passant. A continuació, fem un repàs d’alguns dels pocs estudis i publicacions que s’han fet sobre els CSC sota el prisma de la reducció de riscos.
Segueix llegint

La reducció de riscos en l’àmbit dels clubs socials de cànnabis (1/2)

En aquesta ocasió ens endinsarem en la filosofia de reducció de riscos per entendre els pilars sobre els quals es fonamenta el programa Rdrcannabis. Tot i que l’efectivitat d’aquest tipus de propostes de prevenció està demostrada, encara a moltes persones els resulta sorprenent que davant del fenomen del consum de substàncies psicoactives l’Administració pública desplegui programes que inviten les persones consumidores a dissenyar-ne i executar-ne. Acompanyeu-nos en aquesta història sobre d’on venim i cap on anem.
Segueix llegint

#RdRMescles: cànnabis (THC) amb estimulants, depressors i al·lucinògens

La primera observació a fer a qui tingui pensat barrejar cànnabis amb altres substàncies psicoactives és que seria prudent conèixer amb anterioritat quins efectes tenen per separat cada una d’aquestes. A més, cal tenir en compte que barrejar els efectes de certes substàncies pot comportar situacions imprevistes a causa de les interaccions, per exemple, viure una experiència d’una intensitat no desitjada o caure en comportaments de risc, ja que es redueixen les inhibicions i l’autocontrol. En aquest text ens ocuparem de repassar els principals riscos de la barreja de cànnabis amb estimulants, depressors i al·lucinògens, i coneixerem una de les principals teories de la filosofia de reducció de riscos, el famós “triangle de Zinberg”.
Segueix llegint

#RdRMescles: cànnabis (THC) + alcohol

El menú psicoactiu de cada persona és una fórmula que depèn de molts factors i que és més flexible per a uns que per a d’altres, ben bé igual que el menú alimentari. De la mateixa manera que hi ha múltiples dietes “d’aliments pel cos”: mediterrània, vegana, vegetariana, hipocalòrica, paleodieta, proteica, desintoxicant, alcalina, etc., també hi ha diferents règims d’ingestió “d’aliments per a l’esperit”. Des de les propostes més estrictes (abstinents o abstèmies) a les més laxes (policonsumidores) hi ha un gran ventall de possibilitats i modulacions. En aquest text analitzarem una de les barreges més comunes, cànnabis i l’alcohol, per tal de conèixer millor quins són els seus riscos i plaers associats.
Segueix llegint

Fumar sense filtre és augmentar els riscos; ergo, el filtre augmenta els beneficis (II)

En un post anterior vam examinar l’origen dels filtres en els cigarrets als anys cinquanta del segle passat; també, algunes maneres de concebre la reducció de riscos associada a la combustió del cànnabis i, per últim, algunes de les principals característiques de cinc dels filtres més populars al nostre entorn. Però encara ens queda avaluar més a fons la qüestió dels danys en la salut relacionats amb el fum i, en particular, al fum del cànnabis, i també revisar diferents maneres de reduir els riscos associats a la combustió, examinant fins a sis tipus de filtre que s’estan popularitzant darrerament.
Segueix llegint

“La grandària no importa. És la qualitat!” (1)

El concepte cànnabis connoisseur s’aplica a algú que atresora un gran coneixement sobre aquest producte de consum. Per convertir-se en connoisseur es requereix sensibilitat, formació, educació i experiència. Ser capaç de distingir les qualitats d’una mostra de cànnabis implica brindar atenció a aspectes que habitualment passen desapercebuts al gran públic.
Segueix llegint