#RdRMescles: cànnabis (THC) + alcohol

El menú psicoactiu de cada persona és una fórmula que depèn de molts factors i que és més flexible per a uns que per a d’altres, ben bé igual que el menú alimentari. De la mateixa manera que hi ha múltiples dietes “d’aliments pel cos”: mediterrània, vegana, vegetariana, hipocalòrica, paleodieta, proteica, desintoxicant, alcalina, etc., també hi ha diferents règims d’ingestió “d’aliments per a l’esperit”. Des de les propostes més estrictes (abstinents o abstèmies) a les més laxes (policonsumidores) hi ha un gran ventall de possibilitats i modulacions. En aquest text analitzarem una de les barreges més comunes, cànnabis i l’alcohol, per tal de conèixer millor quins són els seus riscos i plaers associats.

Al segle IV abans de la nostra era, els grecs van aixecar un temple en honor al déu Apol·lo, a Delfos. Fins que el cristianisme el va destruir completament per tal d’esborrar tots els rastres del paganisme, a l’entrada del temple, s’hi podia trobar una inscripció que deia “coneix-te a tu mateix”. Aquesta sentència proverbial actualitzada pel nostre particular temple de la reducció de riscos en consums de cànnabis que és RdRCànnabis, quedaria així: “coneix la teva dosi”. En tan poques paraules es pot encapsular gran part de la saviesa que els il·lustres psiconautes poden llegar als que venen darrere. I, com passa amb tots els aforismes, amaga més significats dels que revela a primer cop d’ull.

Sense qualitats com la moderació o la capacitat per a l’autoconeixement augmenten les possibilitats de tenir (o repetir) una mala experiència quan hom es disposi a modular -amb drogues- la seva consciència, és a dir, la seva forma de relacionar-se amb l’entorn i amb aquells que hi cohabiten. Ara bé, malauradament o no, la manera més habitual de conèixer els propis límits és equivocar-se (passar-se de rosca) o, també, fer costat a algú proper que s’ha sobredosificat. Com ja hem apuntat a RdRCànnabis: Aprenem per mimesi: els més joves davant del consum.

És en aquest context on atresorar informació objectiva sobre com interaccionen al nostre organisme les mescles de cànnabis amb altres psicoactius pot marcar una diferència i estalviar-nos experiències no desitjades. Sens dubte, la barreja més clàssica al nostre context és la de cànnabis i alcohol. Obrim un parèntesi, amb el benentès que una gran part de persones que consumeixen cànnabis ho fan mesclant-lo amb tabac. La qüestió és que la mescla d’alcohol i cànnabis, el que en anglès es coneix com a crossfading, té un efecte final que cap de les dues substàncies pot donar si es consumeixen per separat. Vegem per què.

Primer de tot, hem d’esmentar una de les variables que pot fer que entre diferents persones el consum de la mateixa quantitat d’alcohol o cànnabis generi efectes molt diferents: la tolerància. Tant per a l’alcohol com per al cànnabis, els efectes seran molt divergents si la persona és consumidora regular d’aquestes fonts d’embriaguesa o no. I, quan diem divergents, volem dir -sobretot- que, per a qui no en tingui experiència, els efectes seran molt més forts i imprevisibles.
Per tothom és conegut que l’alcohol és una substància depressora del sistema nerviós que en dosis baixes té efectes eufòrics i desinhibidors. I que el cànnabis produeix uns efectes relaxants, tot i que en funció de la varietat o la potència aquests poden canviar.

El fet és que un estudi va demostrar que el consum de cànnabis afecta a com funciona l’intestí prim, atès que altera el tracte gastrointestinal de tal manera que els nivells d’alcohol en sang resulten més baixos que si només s’hagués begut alcohol. És per això que, si es fuma abans de beure, pot haver-hi el risc que es continuï bevent sense notar realment l’estat d’embriaguesa abans que sigui massa tard, per haver begut més del compte.

Ara bé, un estudi complementari va trobar que l’alcohol té l’efecte invers sobre el THC, és a dir, si primer es beu i després es fuma, els nivells de THC al plasma es disparen, i intensifiquen el colocón . Això es deu al fet que l’alcohol activa els vasos sanguinis del sistema digestiu, cosa que ajuda a l’absorció de THC. Per tant, beure molt alcohol i després fumar cànnabis pot acostar-nos ràpidament a pescar la pàl·lida. Per suposat, si el tipus de cànnabis que es consumeix és més potent, com una concentració d’extracte (dab) o un de comestible (edible), la mescla pot resultar explosiva del tot. Un altre factor clau per tenir l’experiència és el lloc on aquesta passa: estar al sofà de casa, en un bar, al parc o a la discoteca modularà també la intensitat del moment, i el marge de maniobra que tinguem un cop arribi el mareig, la suor freda, el vòmit o, fins i tot, la paranoia. De tal manera que, si s’ha begut, cal intentar moderar el consum de cànnabis per no passar-se del subtil límit entre connectar i desconnectar de l’entorn immediat. Un altre element que marcarà la diferencia és la potència de l’alcohol ingerit. Sempre és menys arriscat beure alcohol de baixa graduació (cervesa, vi) que licors o destil·lats quan es consumeixi THC de manera simultània.

Una situació on caldria ser especialment cautelós és a l’hora de conduir vehicles sota els efectes de l’alcohol i el cànnabis. És una combinació que està totalment desaconsellada quan s’agafa el volant, atès que la capacitat de reacció de la persona està altament afectada i el risc d’accident augmenta perillosament.

2022-02-28T09:49:35+00:00

Comenta