Un catàleg del cànnabis actualitzat: tipus d’extraccions i principals tendències (1/2)

La xarxa va plena de posts, reels, unboxings i reviews sobre noves genètiques, mètodes de cultiu, tendències de consum o productes del cànnabis. Navegant per aquesta onada, també trobem els i les influencers, canals de Youtube especialitzats i múltiples organitzacions dedicades a l’educació i la divulgació. Al llarg de la darrera dècada, les presentacions dels productes del cànnabis no ha deixat d’evolucionar. La millora dels processos d’extracció de cannabinoides i terpens ha ofert una àmplia gamma de possibilitats, i cada producte té les seves particularitats. A continuació, examinarem alguns dels més populars al nostre entorn.

A l’era de les xarxes socials, la cultura del cànnabis també és una més de les que s’han globalitzat. L’eclosió digital del cànnabis té moltes cares. Hi podem trobar elements comercials, superficials i masclistes, però també n’hi ha de socials, científics, feministes i d’activisme polític. Un algoritme polièdric que creix a escala exponencial. No es pot obviar el lideratge que exerceixen els EUA i el Canadà. Ara bé, al nostre context ja hi havia una base cultural força sòlida, en gran part gràcies a projectes amb més de dues dècades de recorregut, com, per exemple, la revista Cáñamo, el fòrum virtual Cannabiscafe o MarihuanaTV.

Cal recordar que, com que ens movem en un mercat on no hi ha controls de qualitat i això comporta riscos inherents, sempre haurem d’avaluar críticament potencials elements de qualitat, adulteració i contaminacions.

L’evolució de la popularització dels diferents productes del cànnabis està estretament lligada al desenvolupament de les tècniques i la millora del coneixement sobre la manipulació de la planta del cànnabis i, en concret, dels cabdells. Partint de les extraccions més ancestrals arribem a les més modernes.

Charas

És la manera més tradicional i atàvica d’extreure la resina dels cabdells de les plantes vives. Simplement, amb el frec de les mans s’aconsegueix una extracció per fricció que conserva molts terpens. Es coneixen els seus usos des de fa més de mil anys a l’Índia, concretament a la regió de l’Himàlaia, i també al Pakistan. Hi ha registres del seu ús en entorns cerimonials hinduistes, on es consumia mitjançant pipes d’argila anomenades chilum. Als nostres dies, es poden trobar charas en alguns CSC i es consumeix directament dins dels porros, al bong, fent dabbing o vaporitzat.

A continuació, examinarem productes elaborats a partir d’un tamís, sense emprar solvents.

Haixix

La cultura hippy de la dècada del 1960 i 1970 va fer famoses denominacions d’origen del haixix del Marroc, Turquia, el Líban o Afganistan, on era la manera tradicional de filtrar o tamisar la resina de la marihuana una vegada les plantes estaven seques. En funció del tamís i la tècnica utilitzats, i de la qualitat de la matèria primera, s’obtenien extraccions amb diferents concentracions de cannabinoides que s’havien de premsar amb calor per ser transformades en una placa. L’objectiu d’aquest tipus de mètodes és concentrar i augmentar la potència, el sabor i l’aroma de les flors que s’han fet servir. Les concentracions de THC en aquests preparats tradicionals era relativament baixa, entre el 5% i el 15%.

En l’àmbit dels CSC trobem un ampli repertori de haixix, amb diferents relacions qualitat-preu i denominacions d’origen tant locals com llunyanes. Les concentracions de THC i CBD solen ser més elevades que al mercat il·lícit, on sovint es produeixen enganys i els productes són de més risc. Un element clau per gestionar els plaers i els riscos és conèixer la qualitat del producte abans de consumir-lo; als CSC pots obtenir més informació sobre les concentracions de cannabinoides.

Dry Sift Hash

És bàsicament un refinament del haixix. Tradicionalment es coneixia com kifi o kif. S’elabora amb tamisos de seda molt més fins que els emprats amb el haixix que permeten una extracció de tricomes més potent. Té un aspecte de gra molt fi que conserva a la perfecció el perfil de terpens de la planta utilitzats. Es busca l’obtenció dels tricomes semblants als obtinguts en recollir les restes de dins dels trinxadors o grinders que incorporen una càmera de filtre. Si es vaporitza, es fon completament. La concentració de THC és molt superior a la del haixix comercial, i es pot situar entre el 30% i el 50%. En laboratoris més equipats aquesta tecnologia s’ha millorat usant gel sec (CO2) per fer l’extracció (Fresh frozen dry sift) o, fins i tot, nitrogen líquid, que és molt més fred encara. Amb aquestes tècniques es poden obtenir concentracions del 80% de THC (Nitro Hash).

Bubble hash o Ice-O-Lator

En aquest cas, es fa servir gel per mantenir una temperatura baixa de l’aigua on hi ha submergides unes bosses fetes de malla o tamisos, semblants als del Dry sift, amb la matèria vegetal a dins. El mètode consisteix a aplicar una separació mecànica de la resina cristal·litzada mitjançant una força centrífuga per aconseguir una extracció encara més concentrada. És important que s’hagi realitzat un bon assecat del resultat assolit; si no, pot aparèixer floridura. Des de la invenció del Bubbleator, per part de la Mila Jansen, es va popularitzar aquesta presentació, valorada per la seva puresa i capacitat de preservar els tricomes.

Rosin

Per la seva senzillesa, seguretat i eficiència, el Rosin ha guanyat molta popularitat a l’escena del cànnabis dels darrers deu anys. Únicament aplicant pressió i calor sobre els cabdells s’obté un extracte molt concentrat que és apreciat perquè manté les qualitats organolèptiques del producte primari. L’aparença del Rosin és semblant a la mel i la concentració de THC pot arribar a ser molt alta, fins al 90%. Això pot comportar riscos de sobredosificació. Com que generalment es consumeix vaporitzat o fent dabbing, s’ha d’anar molt amb compte i iniciar-se en dosis baixes per avaluar-ne l’efecte. És cada cop més habitual veure que els CSC tenen una premsa hidràulica de mida transportable i ús manual per elaborar rosin al moment. Els dies de fer-ho amb una planxa de cabell elèctrica han quedat ràpidament enrere. El que es manté és el paper sulfurat (també conegut com a paper de forn) per separar la font de calor i pressió del cabdell i la mostra de cànnabis.

És important mencionar que qualsevol persona que sigui membre d’una associació de cànnabis pot afavorir que aquesta incideixi en el control de la qualitat del cànnabis que es dispensa, i demanar més informació sobre la procedència o els mètodes de cultiu. En darrer terme, és el que fan la resta de persones que consumeixen qualsevol altre producte de consum. A ningú li agrada que li donin gat per llebre, i si una associació no cuida els seus membres, aquests cercaran una altra associació amb més compromís amb les bones pràctiques. En el fons, és responsabilitat de tots i totes lluitar per allò que volem.

Pots llegir la segona part d’aquest apunt a l’entrada següent del blog RdRcannabis.

2023-01-30T16:43:23+00:00

Comenta