Blog 2021-06-04T09:38:31+00:00

El blog d’#RdRcannabis

Cànnabis i psicosi, què en diuen els estudis? (2/2)

El consum de cànnabis ha augmentat globalment, però els estudis no mostren una clara relació entre el seu ús i l’augment de casos d’esquizofrènia. Encara que el cànnabis pot provocar símptomes similars a la psicosi, aquest consum no sempre evoluciona cap a un trastorn psicòtic. És crucial buscar ajuda professional en cas de símptomes alarmants. Hi ha organitzacions que ofereixen suport a aquells que viuen amb patiments psicosocials a Catalunya.
Segueix llegint

Cànnabis i psicosi, què en diuen els estudis? (1/2)

En aquesta entrada analitzarem la distinció entre correlació i causalitat en el debat sobre els efectes del cànnabis, per tal d’evitar confusions. Tot i que s’ha observat una relació entre el consum de cànnabis i la psicosi, això no implica necessàriament una relació causal directa. És fonamental evitar l’estigmatització de les persones diagnosticades amb trastorns psicòtics, com l’esquizofrènia, i entendre la complexitat dels factors que hi intervenen.
Segueix llegint

Anatomia dels cannabinoides sintètics (2/2): HHC (hexahidrocannabinol)

Un dels factors de protecció que els clubs socials de cànnabis (CSC) ofereixen als seus membres és l’accés a un cànnabis d’origen conegut que, juntament amb l’assessorament personalitzat al dispensari, redueix els riscos que presenta el cànnabis que es troba al mercat informal. És a dir, a la majoria de CSC difícilment hi trobarem productes adulterats o enganys com els que es donen en productes que contenen cannabinoides legals o no regulats. Un exemple d’aquest fet és el que està passant amb el nou “rei de la festa”: l’hexahidrocannabinol (HHC). Aquest cannabinoide ha guanyat notorietat el darrer any i és venut obertament en establiments de tot Europa, i també en línia, com a “substitut legal” del cànnabis i el tetrahidrocannabinol (THC). Però, quin interès hi ha realment al darrere del sorgiment d’aquesta nova moda? I, quines característiques té en relació amb els anteriors cannabinoides sintètics que havíem descrit a RdrCannabis?
Segueix llegint

Estigma i consum de cànnabis (2/2)

En l’apunt anterior vam repassar les bases de l’estigma i els seus efectes en les persones consumidores de cànnabis. En aquest text intentarem donar la volta al mitjó. Ho farem amb l’ajuda dels estudis científics sobre la matèria i gràcies al coneixement que les ciències socials crítiques ens ofereixen. Un element central per combatre l’estigma sobre el cànnabis són les trinxeres que representen els clubs socials de cànnabis. Els darrers vint anys, aquest fenomen ha contribuït a una normalització social del cànnabis i a l’augment de la seguretat per a moltes persones consumidores. Ambdues, excel·lents eines per combatre l’estigma.
Segueix llegint

Estigma i consum de cànnabis (1/2)

La societat és com un gran teatre on cada actor té un paper. Si el guió del teu personatge incorpora el «factor cànnabis», hauràs viscut segur alguna escena tensa en consumir-ne o hauràs estat diana de retrets i judicis de valor negatius de part d’algú que t’han quedat gravats a la memòria, que t’han deixat una marca, una ferida. Les persones consumidores de cànnabis —tot sovint— han d’amagar el seu consum per no ser mal vistes i, si són descobertes per segons qui, poden rebre sancions econòmiques però també socials i simbòliques. En aquest apunt ens aturarem a entendre millor la qüestió de l’estigma sobre el consum de cànnabis, com s’origina i quines implicacions té per a la salut.
Segueix llegint

Alternatives no tabàquiques: cigarretes d’herbes, cànnabis i alternatives amb nicotina sense fum

Si algú desitja deixar el tabac per  la raó que sigui, té moltes opcions on cercar. El tabac té impacte sobre 1.200 milions de persones globalment i és la causa primària  de mort prematura evitable. Els defensors de la reducció de danys del tabac proposen més esforços educatius entorn les alternatives al tabac.1 És important fixar-se que el tabac és part de pràctiques culturals en molts indrets del món i que no per a totes les persones acaba essent un problema.2 Tant si voleu deixar el tabac com si no, aquest apunt explora diverses possibles alternatives al tabac: algunes incorporen altres herbes; d’altres són opcions de consum sense fum.
Segueix llegint

La llarga i rica història del tabac i el cànnabis fumats

Els humans estem des de temps immemorials en simbiosi amb les plantes, i en fumem de mil·lennis enrere. Els cremadors d’encens a la Xina n’usaven en els ritus funeraris fa aproximadament 2.700 anys, i es consideren els primers usuaris de cànnabis que n’exploraren les finalitats psicoactives. Aquesta és una de les formes més antigues que coneixem en què el cànnabis s’inhalà.1 Més tard van venir les pipes, els porros, els bongs, i moltes altres formes de consum via inhalació.
Segueix llegint

Un catàleg del cànnabis actualitzat: tipus d’extraccions i principals tendències (2/2)

A l’anterior entrada del blog vam abordar la qüestió de les extraccions de la marihuana més conegudes al nostre entorn que no necessiten solvents a l’hora de ser elaborades. En aquest text, coneixerem quines són algunes de les extraccions amb més riscos associats i que requereixen tècniques més complexes a l’hora de la manipulació de la matèria primera, és a dir, els cabdells de la planta. Parlarem del món del dabbing i del budder, shatter, wax i del butà que els va parir!
Segueix llegint

Un catàleg del cànnabis actualitzat: tipus d’extraccions i principals tendències (1/2)

La xarxa va plena de posts, reels, unboxings i reviews sobre noves genètiques, mètodes de cultiu, tendències de consum o productes del cànnabis. Navegant per aquesta onada, també trobem els i les influencers, canals de Youtube especialitzats i múltiples organitzacions dedicades a l’educació i la divulgació. Al llarg de la darrera dècada, les presentacions dels productes del cànnabis no ha deixat d’evolucionar. La millora dels processos d’extracció de cannabinoides i terpens ha ofert una àmplia gamma de possibilitats, i cada producte té les seves particularitats. A continuació, examinarem alguns dels més populars al nostre entorn. Segueix llegint

Cànnabis i terpens: què són i els seus efectes

El cànnabis és una planta rica i complexa formada per una gran diversitat de compostos psicoactius. Però no tots els seus compostos psicoactius tenen efectes psicotròpics; dit d’una altra manera, no tots “col·loquen”. És una cosa que comença a ser entesa amb la popularització del CBD (cannabidiol). El THC (tetrahidrocannabinol), entre altres coses, “col·loca”; el CBD, no. També és el cas dels terpens, elements psicoactius que, si bé no “col·loquen”, sí que interfereixen en la “col·locada”. Quant influeixen els terpens en l’efecte del cànnabis? Es podria dir que, si es coneguessin els terpens del cànnabis, se’n podrien anticipar els efectes?
Segueix llegint